Forstå volden

Hvad er vold og hvordan kan det se ud fra en pårørendes perspektiv?

Hvad er vold?

Vold er ikke kun slag eller fysiske overgreb. Vold kan tage mange former, herunder psykisk, økonomisk, seksuel og digital vold. Fælles for alle typer af vold er, at de har til formål at kontrollere, skræmme og undertrykke den, volden er rettet imod.

Du kan også læse mere om de forskellige former for vold her.

For pårørende kan det være svært at opdage volden. Ofte foregår den i det skjulte, og den voldsudsatte vil typisk forsøge at skjule tegn på vold af frygt, skam eller skyldfølelse. Som pårørende kan du gøre en forskel ved at forstå voldens mekanismer og kompleksitet.

Hos Randers Krisecenter tilbyder vi gratis rådgivning til pårørende, så du kan få indsigt i voldens mekanismer og støtte den voldudsatte i at bryde ud af volden.

Læs mere om vores tilbud ‘Sig det til nogen’ for pårørende her.

Hvorfor går de ikke bare?

Det kan være svært at forstå, hvorfor nogen bliver i en voldelig relation, men der er mange grunde til, at det ikke er så enkelt.

  • Normalisering af volden: Over tid kan volden blive en del af hverdagen, og den voldsudsatte kan begynde at tro, at det er normalt, eller at vedkommende selv er skyld i volden.
  • Kærlighed og håb: Mange voldsudsatte har også oplevet kærlighed og gode stunder i deres relation. De håber, at tingene kan blive bedre, og at volden vil stoppe.
  • Frygt for konsekvenser: Voldsudsatte kan være bange for, hvad der vil ske, hvis de forlader forholdet eller stopper relationen. Det kan være frygt for økonomisk usikkerhed, trusler fra voldsudøveren eller risiko for yderligere vold.
  • Skam og skyld: Vold er tabubelagt, og mange voldsudsatte føler skyld over, hvad der sker, eller skammer sig over, at de ikke ”bare går”.
  • Børn: Hvis der er børn involveret, kan det være ekstra svært at forlade et voldeligt forhold. Mange voldsudsatte ønsker at beskytte deres børn og frygter, hvordan et brud med en voldelig partner vil påvirke børnene og deres samvær med far.
  • Isolation: Med vold i nære relationer isoleres den voldsudsatte ofte fra deres netværk, familie og venner, hvilket gør det endnu sværere at finde støtte og hjælp. Mange kan have mistet troen på, at de selv er i stand til at leve alene.

Som pårørende kan du gøre en forskel

For at hjælpe en voldsudsat er det vigtigt først at forstå deres situation. Ved at anerkende de komplekse grunde til, at de ikke ”bare går”, kan du møde dem med omsorg og støtte uden at dømme.

At forstå vold handler ikke kun om at kende tegnene, men også om at forstå, hvor svært det kan være at bryde ud af en voldelig relation. Din støtte som pårørende kan være afgørende for, at den voldsudsatte, tør tage de første skridt mod hjælp.

Den voldsudsatte oplever ofte skyld og skam over deres situation og har derfor brug for at blive mødt kærligt og omsorgsfuldt. Ofte er der ikke brug for råd, men et lyttende øre og en viden om, at der er nogen omkring en der gerne vil hjælpe.